English

O metodă de relaxare și concentrare relativ nouă, iar din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce

Coloratul devine tot mai popular și în rândul adulților. Multe studii de specialitate scot la iveală multitudinea de beneficii pe care le au adulții dacă reintroduc coloratul în programul lor încărcat.

         Te invit pentru o secundă să îți închizi ochii și să-ți imaginezi că ești din nou copil, stând la birou cu toate cariocile și colorând. Parcă te bucuri doar amintindu-ți… De ce să nu retrăiești acea bucurie pură din nou?

       

  Este o metodă de relaxare și concentrare relative nouă, iar din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce.  Știi prea bine că omul deschis la minte va fi întotdeauna câștigător.

Îți prezint mai jos cele mai importante beneficii ale coloratului citite din diferite studii:

 1. Reduce depresia și anxietatea

           Coloratul a devenit tot mai des folosit de către psihoterapeuți si psihologi care introduc această activitate în terapiile lor. Conform “The Guardian”, studiile specialiștilor din Noua Zeelanda arată că doar 10 minute de colorat zilnic poate reduce simțitor anxietatea și depresia.

           Curry N. A. și Kasser T. explică în “Can coloring mandalas reduce anxiety?” rezultatele cercetării lor asupra unui grup țintă de studenți. Cei care au primit cărți de colorat au înregistrat o scădere a nivelului de anxietate pe când cei care au primit foaia alba și au colorat ce au vrut nu au înregistrat vreo modificare notabilă. De aici înțelegem și diferența dintre cele 2 activități, care par a fi similar.

 2. Îmbunătățește puterea de concentrare

           Dacă stai să te gândești, să te așezi pe un scaun și să te concentrezi la colorat și la nimic altceva, nu mai este așa de ușor ca și când eram mici. Ca și adulți suntem mereu grăbiți și ne concentrăm foarte greu când vine vorba de o activitate deoarece în capul nostru apar o mulțime de sarcini sau gânduri negative.

           La fel ca și meditația, prin practică reușești să îți lași mintea liberă și să te concentrezi doar asupra unui singur lucru.

 3. Dezvoltă creativitatea

           Coloratul se află pe primele poziții când vine vorba de cultivarea creativității atât la copii cât și la adulți.

 4. Este o bună metodă de a practica mindfulness și relaxare

           Coloratul te forțează să fii atent și mai ales prezent. Recent, această putere a PREZENTULUI este tot mai des căutată de toată lumea și iată că a sta liniștit și colorând te poate aduce aproape de acest trăit în prezent.

           Dr.Bea de la Cleveland Clinic afirmă că activitatea de a colora este comparată cu un exercițiu de meditație și relaxează creierul tocmai pentru că toată atenția se îndreaptă asupra unei singure acțiuni și astfel tot corpul se relaxează.

           Autorul dr. Tamlin Conner precizează că activitatea creativă de a colora este eficientă pentru a calma o minte stresată.

 5. Te deconectează de la tehnologie și ajută la îmbunătățirea calității somnului

           Coloratul se vrea a fi o idee veche dar readusă tot mai des în atenția noastră tocmai pentru că stresul și orele petrecute cu ochii în laptop își spun cuvântul la finalul zilei. Astfel e important să nu colorăm pe tablete. Cei de la Bebrainfit.com au explicat foarte exact cât de bine face și calității somnului dacă înainte de culcare schimbăm timpul petrecut pe social-media cu câteva minute de colorat.

 

Pe scurt, coloratul are multe beneficii și trebuie practicat mai ales când ești stresat, obosit, anxios, depresiv sau pur și simplu vrei să ieși din viața cotidiană pentru câteva minute, să te relaxezi și să trăiești în prezent.

Leave your comment
*