Metoda Montessori este apreciată din plin de mămici, tătici și profesori, fiind potrivită pentru dezvoltarea timpurie a bebelușilor. În primul rând, această practică este foarte accesibilă, pentru că poate fi aplicată și în condiții casnice, dacă spațiul este amenajat corespunzător. În al doilea rând, metoda Montessori este destul de simplă și accesibilă. Important este să respectați principiile de bază ale învățării și jocului. În continuare vom afla mai multe detalii despre această tehnică de educație, de la partenerul nostru – magazinul online PAPADEE.MD.
Ce presupune tehnica de educație Montessori?
Potrivit celebrului pediatru din Italia, Maria Montessori, cei mici se dezvoltă cel mai bine atunci când li se permite să ia decizii și să acționeze liber într-un mediu care facilitează mișcarea și activitatea. Copiii pot învăța prin experimentare și în propriul ritm. În același timp, adultul nu se implică direct în tot acest proces și nu îi impune copilului anumite activități sau reguli de joc.
Tot ce se cere de la părinți este să creeze un mediu favorabil pentru aceste activități. În primul rând este necesar să amenajați casa, și în special camera copilului, în așa mod încât toate jucăriile și obiectele necesare să fie mereu la îndemâna copilului. Asta înseamnă un sistem de depozitare de tip deschis, rafturi accesibile pentru copii, cutii pentru depozitarea jucăriilor, scaun și masă confortabile și un pat pe care copilul să se poată urca fără ajutor suplimentar, etc.
„Ajută-mă să fac asta singur!”
Expresia ambițioasă ”Fac asta singur” ar trebui să devină deviza copilului Dvs. Principiul de bază al metodei Montessori – ”Ajută-mă să fac asta singur” presupune că adultul știe ce interese are copilul său și îi asigură mediul ambiant potrivit pentru activități interesante, învățându-l în același timp să le practice corect.
Regulă importantă – în camera copilului trebuie să fie mereu ordine pe care copilul să o întrețină de sine stătător (!), distribuind jucăriile pe rafturi și în cutii după fiecare joacă (ar trebui să vă asigurați că va face asta fără să depună un efort exagerat).
Ce se întâmplă mai departe?
Mai departe, urmează principiile de bază pe care ar trebui să le urmați cu regularitate:
1. Copilul alege de sine stătător activitatea care îi place cel mai mult. Așa va învăța să își înțeleagă propriile necesități și interese, va învăța să aibă inițiativă și să facă o alegere;
2. Copilul învață din ceea ce îi înconjoară. Alegeți cu mare atenție materialele educaționale și jucăriile (vă vom oferi detalii despre asta);
3. Nu vă comparați niciodată copiii cu alți copii! Nu ar trebui să faci asta sub nicio formă. Ideea principală a procesului de dezvoltare a unui copil este să devină astăzi mai bun decât a fost ieri. Nu-l mai lua în seamă pe ”copilul perfect” al prietenei mamei tale J;
4. Nu evaluați și nu criticați copilul. Deloc! Doar în așa mod nu va fi niciodată dependent de opinia sau evaluarea celor din jur, va învăța să se autoevalueze și nu îi va fi frică să facă greșeli;
5. Învățați copiii să respecte regulile. Să pună cartea exact în locul de unde a luat-o. Să își strângă jucăriile după ce s-a jucat cu ele. Cine a luat primul jucăria este cel care se va juca cu ea. Apropo, în grupurile care practică metoda Montessori, multe materiale și jucării, nu întâmplător, sunt într-un singur exemplar – astfel, copiii vor învăța să se înțeleagă între ei și să se respecte reciproc;
6. Pregătiți ambianța Montessori. Camera de joacă se împarte de obicei în câteva zone: cunoașterea lumii, matematica, activitățile senzoriale, studierea limbilor și alte activități practice. În așa mod, copilului îi va fi mult mai ușor să se orienteze și să înțeleagă activitățile.
Ce jucării sunt potrivite conceptului de dezvoltare Montessori?
Este foarte important să optați pentru jucăriile calitative, confecționate din materiale ecologice. În niciun caz nu le luați pe cele din plastic, pentru că pot fi foarte toxice și uneori chiar periculoase pentru copii. Jucăriile ar trebui să fie multifuncționale, să îmbine câteva caracteristici principale (de exemplu, sunetul, textura și culoarea). În magazinul online Papadee.md găsiți o varietate de jucării de acest tip – ecologice și inteligente, care se potrivesc perfect cu activitățile de dezvoltare a copilului conform metodei Montessori.
De asemenea, jucăriile ar trebui să fie grupate într-un anumit fel. Cum anume – vă spunem imediat și vom începe cu cele cinci zone despre care vă spuneam mai devreme.
Jucăriile din zona practică ar trebui să îl ajute pe copil să însușească activitățile cotidiene – să lege șireturile, să încheie/descheie nasturii, să felieze fructele și legumele, să măture, etc. Ar fi ideal să includeți aici un busy board, șireturi, seturi de joacă – căsuțe cu mobilier și veselă, diferite obiecte de uz casnic
Ramă foto cu mărgele + ramă foto – 390 lei
Suport pentru periuța de dinți cu clepsidră pentru setarea timpului dedicat curățirii dinților – 65 lei în magazinul online Papadee.md
Căsuță din lemn pentru păpuși, cu mobilier – 1650 lei
În zona pentru activități senzoriale aveți nevoie de obiecte de diferite forme, mărimi, texturi, culori, greutate și sunet. Jocurile cu astfel de jucării sunt menite să dezvolte motorica, senzațiile tactile, memoria și atenția copiilor. Este vorba despre mingi, cubulețe, piramide, balansoare, sortatoare, materiale ecologice (conuri, nisip, pietricele, crenguțe) și altele.
Tren din lemn multifuncțional – 330 lei
Fluier din lemn – 42 lei
În zona mediului înconjurător, copilul descoperă legile naturii, universul, corpul uman, legile fizicii, fenomenele naturii, ecologia și diversitatea biologică. Este o zonă a experimentelor. Pentru cei mai mici exploratori ai lumii se poate folosi nisipul kinetic, figurine de animăluțe sau hârtie (care poate fi șifonată și ruptă), pietricele de dimensiuni mari și culori deosebite, fragmente de țesături, nasturi de diferite dimensiuni, etc.
Set “Marble run” din 40 de piese– 750 lei
Cât de utilă și practică este metoda Montessori?
Această tehnică de educație contribuie la dezvoltarea motorie și a vorbirii, învață copilul să se implice în activitățile cotidiene și să înțeleagă mai bine legătura cauză-efect. Metoda Montessori îl determină pe cel mic să vrea să descopere și să exploreze lumea din jur. Copilul care studiază după această metodă are mai multă încredere în forțele proprii, este bine organizat, își formulează corect obiectivele și le atinge ținând cont de situație și circumstanțe. Acești copii își dezvoltă logica, memoria, concentrarea atenției și autocontrolul.
Celebrități care au fost educate conform metodei Montessori
Prințesa Diana și băieții ei – prinții Harry și William (care la fel își educă moștenitorii conform aceleeași metode). Cântărețele Cher și Beyonce, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, actorii George Clooney și Michael Douglas, miliardarul și fondatorul Amazon Jeff Bezos, actrița Anne Hathaway, fondatorul Google Sergey Brin, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, Bill Clinton și mulți alții.
Chiar dacă optați pentru alte tehnici și metode de educație, nu uitați că jocul este elementul principal al dezvoltării armonioase și corecte a copilului. Jocurile și jucăriile îi vor oferi copilului șansa de a se dezvolta și explora lumea înconjurătoare și propria personalitate.
P.S.: Toate jucăriile prezentate în acest articol pot fi achiziționate în magazinul online Papadee.md cu livrare pe teritoriul Republicii Moldova.