Română
RSS

Blog

Cum pregătești o activitate? după „Educația Montessori pentru copii mici”
Cum pregătești o activitate? după „Educația Montessori pentru copii mici”
 1. Expune materialele pe o etajeră. În loc să le depozitezi grămadă într-o cutie de jucării, e mult mai ușor pentru un copil mic să le vadă dacă expui frumos câteva pe o etajeră.Activitate montessori
 2. Fă-le să arate atractiv. Când pui materialele necesare pentru o activitate într-un coș sau pe o tăviță, copilului i se vor părea mai interesante. Dacă își pierde interesul față de ele, uneori le poți face mai atrăgătoare schimbând tăvița.montessori md papadee jucarii
 3. Arată-i ce trebuie păstrat laolaltă. Într-un coș sau pe o tăviță, toate materialele stau la un loc. De exemplu, pe tăvița pentru modelat plastilină putem pune un recipient cu plastilină, ustensilele cu care poate fi modelată, tăiată și ștanțată și o acoperitoare ca să protejăm masa.montessori md papadee jucarii
 4. Aranjează totul în așa fel încât copilul să se servească singur. În zona de pictat putem agăța șorțul de un cârlig pe o latură a șevaletului și o cârpă umedă pe cealaltă latură, pentru șters apa de pe jos, șters pe mâini sau curățarea șevaletului la sfârșit. Putem pune la îndemână un căș cu coli de hârtie albă, din care copilul să se servească singur, și un uscător pliabil cu cârlige de rufe, de care să-și atârne picturile la uscat. Copiii mai mici vor avea nevoie de ajutor în parcurgerea acestor pași, dar, treptat, vor deveni capabili să facă tot mai multe pe cont propriu.montessori md papadee jucarii
 5. La sfârșit, adu materialele în starea inițială. Un puzzle, de pildă, care a rămas asamblat e mai puțin captivant pentru copil decât unul neterminat. Dezasamplează-l înainte să-l așezi la loc pe etajeră. Pune piesele într-un castron, în stânga, și planșa pe care se așează, în dreapta. Urmărirea materialelor de la stânga la dreapta îl pregătește indirect pe copil pentru citit.montessori md papadee jucarii
 6.  
O metodă de relaxare și concentrare relative nouă, iar din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce
O metodă de relaxare și concentrare relative nouă, iar din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce

Coloratul devine tot mai popular și în rândul adulților. Multe studii de specialitate scot la iveală multitudinea de beneficii pe care le au adulții dacă reintroduc coloratul în programul lor încărcat.

         Te invit pentru o secundă să îți închizi ochii și să-ți imaginezi că ești din nou copil, stând la birou cu toate cariocile și colorând. Parcă te bucuri doar amintindu-ți… De ce să nu retrăiești acea bucurie pură din nou?

       

  Este o metodă de relaxare și concentrare relative nouă, iar din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce.  Știi prea bine că omul deschis la minte va fi întotdeauna câștigător.

Îți prezint mai jos cele mai importante beneficii ale coloratului citite din diferite studii:

 1. Reduce depresia și anxietatea

           Coloratul a devenit tot mai des folosit de către psihoterapeuți si psihologi care introduc această activitate în terapiile lor. Conform “The Guardian”, studiile specialiștilor din Noua Zeelanda arată că doar 10 minute de colorat zilnic poate reduce simțitor anxietatea și depresia.

           Curry N. A. și Kasser T. explică în “Can coloring mandalas reduce anxiety?” rezultatele cercetării lor asupra unui grup țintă de studenți. Cei care au primit cărți de colorat au înregistrat o scădere a nivelului de anxietate pe când cei care au primit foaia alba și au colorat ce au vrut nu au înregistrat vreo modificare notabilă. De aici înțelegem și diferența dintre cele 2 activități, care par a fi similar.

 2. Îmbunătățește puterea de concentrare

           Dacă stai să te gândești, să te așezi pe un scaun și să te concentrezi la colorat și la nimic altceva, nu mai este așa de ușor ca și când eram mici. Ca și adulți suntem mereu grăbiți și ne concentrăm foarte greu când vine vorba de o activitate deoarece în capul nostru apar o mulțime de sarcini sau gânduri negative.

           La fel ca și meditația, prin practică reușești să îți lași mintea liberă și să te concentrezi doar asupra unui singur lucru.

 3. Dezvoltă creativitatea

           Coloratul se află pe primele poziții când vine vorba de cultivarea creativității atât la copii cât și la adulți.

 4. Este o bună metodă de a practica mindfulness și relaxare

           Coloratul te forțează să fii atent și mai ales prezent. Recent, această putere a PREZENTULUI este tot mai des căutată de toată lumea și iată că a sta liniștit și colorând te poate aduce aproape de acest trăit în prezent.

           Dr.Bea de la Cleveland Clinic afirmă că activitatea de a colora este comparată cu un exercițiu de meditație și relaxează creierul tocmai pentru că toată atenția se îndreaptă asupra unei singure acțiuni și astfel tot corpul se relaxează.

           Autorul dr. Tamlin Conner precizează că activitatea creativă de a colora este eficientă pentru a calma o minte stresată.

 5. Te deconectează de la tehnologie și ajută la îmbunătățirea calității somnului

           Coloratul se vrea a fi o idee veche dar readusă tot mai des în atenția noastră tocmai pentru că stresul și orele petrecute cu ochii în laptop își spun cuvântul la finalul zilei. Astfel e important să nu colorăm pe tablete. Cei de la Bebrainfit.com au explicat foarte exact cât de bine face și calității somnului dacă înainte de culcare schimbăm timpul petrecut pe social-media cu câteva minute de colorat.

 

Pe scurt, coloratul are multe beneficii și trebuie practicat mai ales când ești stresat, obosit, anxios, depresiv sau pur și simplu vrei să ieși din viața cotidiană pentru câteva minute, să te relaxezi și să trăiești în prezent.

Activitate senzorială pentru copiii de 2 ani – bețișoare senzoriale
Activitate senzorială pentru copiii de 2 ani – bețișoare senzoriale

Activitățile senzoriale sunt o componentă de bază pentru învățarea și dezvoltarea timpurie. Suntem siguri că ați observat că un copil vrea să atingă TOTUL și apoi poate să guste, să scuture acel obiect, printr-un cuvânt să cerceteze. Vă propunem să creați bețișoarele senzoriale care stimulează în special senzorii de atingere, iar cel mai important, sunt extrem de ușor de făcut.

 

Ideea de bețișoare senzoriale a apărut în momentul când am observant cât de intrigați sunt copiilor când ating obiecte cu o structură diferită. O să vă întrebați de ce anume bețișoare? Pentru că sunt compacte și le puteți avea la îndemână mereu când trebuie să ocupați piciul cu ceva, de exemplu când așteptați decolarea avionului sau când sunteți la o terasă și așteptați bucatele, etc.

 

montessori_papadee

 

Pentru a face bețișoarele senzoriale ai nevoie de:

 • Bețișoare din lemn;
 • Lipici;
 • Bucăți de material, de exemplu: biluțe din coton, hârtie abrazivă, ș. a.;
 • Foarfeci;
 • O riglă și un creion.

 

papadee md educatie copii

 

Pasul 1: Găsește 6 tipuri de material, de la moale la rugos. Bețișoarele din lemn utilizate de noi au 6 cm lungime, deci nu am avut nevoie de mult material.

Pasul 2: Tăiați materialul exact după dimensiunea bețișoarelor din lemn.

Pasul 3: Lipiți materialul de bețișoare și lăsați un pic să se usuce. Unele material, ca de exemplu hârtia abrazivă, au nevoie de puțină presiune pentru a se lipi.

 

Pentru copii mai mici de 2 ani, manipularea acestor bețișoare senzoriale ar putea fi suficientă din punct de vedere al divertismentului. Pentru copiii de 2 ani și mai mari, este distactiv să discute despre textura diferită a materialelor.

 

Mult success la joacă!

Perioade senzitive la copiii mici
Perioade senzitive la copiii mici

Când copilul manifestă un interes deosebit față de un domeniu anume – de exemlu, mișcare, limbaj, socotit, citit – înseamnă că se află într-o așa numită „perioadă senzitivă”. Este un interval de timp în care copilul e extrem de receptiv la o anumită abilitate sau noțiune și o învață cu ușurință, fără efort.

 

Îl putem urmări ca să ne dăm seama în ce perioadă senzitivă se află și să-i oferim activități potrivite, care să-i încurajeze interesul respectiv.

 

Dacă începe să ne imite, repetând ca un papagal cuvinte rostite de cei din jur, vom ști că se află în perioada senzitivă a limbajului, așa că ne putem strădui să-i oferim cuvinte noi și cuvinte familiare, pe care să le exerseze.

 

Dacă e interesat să se suie pe masă, aproape sigur trece prin perioada senzitivă a mișcării și simte nevoia să-și exerseze abilitățile. În loc să-i dăm voie să se urce pe mobilă, mai bine îi amenajăm o cursă cu obstacole făcute din perne, pături, obiecte pe care să-și țină echilibrul sau pe care să se cațăre.

 

Tabelul de mai jos oferă câteva exemple despre cum îi putem alimenta interesul atunci când trece prin diferite perioade senzitive.

 

Notă: Unii părinți se tem că, dacă ratează o perioadă senzitivă – de exemplu, a cititului -, copilul nu își va mai însuși acea deprindere. Și-o va însuși, dar va avea nevoie de mai multă perseverență și mai mult efort, cam ca un adult când învață o limbă străină

 

perioade senzoriale la copiii mici

 

Sursa: Educația montessori pentru copiii mici, autor: Simone Davies

Magia Montessori cu Papadee.md. Cum să alegi jucăriile pentru dezvoltarea copilului
Magia Montessori cu Papadee.md. Cum să alegi jucăriile pentru dezvoltarea copilului
Metoda Montessori este apreciată din plin de mămici, tătici și profesori, fiind potrivită pentru dezvoltarea timpurie a bebelușilor. În primul rând, această practică este foarte accesibilă, pentru că poate fi aplicată și în condiții casnice, dacă spațiul este amenajat corespunzător. În al doilea rând, metoda Montessori este destul de simplă și accesibilă. Important este să respectați principiile de bază ale învățării și jocului. În continuare vom afla mai multe detalii despre această tehnică de educație, de la magazinul online PAPADEE.MD.