Română
RSS

Postări de pe blogul „2021” 'iunie'

Activitate senzorială pentru copiii de 2 ani – bețișoare senzoriale

Activitățile senzoriale sunt o componentă de bază pentru învățarea și dezvoltarea timpurie. Suntem siguri că ați observat că un copil vrea să atingă TOTUL și apoi poate să guste, să scuture acel obiect, printr-un cuvânt să cerceteze. Vă propunem să creați bețișoarele senzoriale care stimulează în special senzorii de atingere, iar cel mai important, sunt extrem de ușor de făcut.

 

Ideea de bețișoare senzoriale a apărut în momentul când am observant cât de intrigați sunt copiilor când ating obiecte cu o structură diferită. O să vă întrebați de ce anume bețișoare? Pentru că sunt compacte și le puteți avea la îndemână mereu când trebuie să ocupați piciul cu ceva, de exemplu când așteptați decolarea avionului sau când sunteți la o terasă și așteptați bucatele, etc.

 

activitati senzoriale copii papadee jucarii din lemn

 

Pentru a face bețișoarele senzoriale ai nevoie de:

  • Bețișoare din lemn;
  • Lipici;
  • Bucăți de material, de exemplu: biluțe din coton, hârtie abrazivă, ș. a.;
  • Foarfeci;
  • O riglă și un creion.

 

papadee md educatie copii

 

Pasul 1: Găsește 6 tipuri de material, de la moale la rugos. Bețișoarele din lemn utilizate de noi au 6 cm lungime, deci nu am avut nevoie de mult material.

Pasul 2: Tăiați materialul exact după dimensiunea bețișoarelor din lemn.

Pasul 3: Lipiți materialul de bețișoare și lăsați un pic să se usuce. Unele material, ca de exemplu hârtia abrazivă, au nevoie de puțină presiune pentru a se lipi.

 

Pentru copii mai mici de 2 ani, manipularea acestor bețișoare senzoriale ar putea fi suficientă din punct de vedere al divertismentului. Pentru copiii de 2 ani și mai mari, este distactiv să discute despre textura diferită a materialelor.

 

Mult success la joacă!

Perioade senzitive la copiii mici

Când copilul manifestă un interes deosebit față de un domeniu anume – de exemlu, mișcare, limbaj, socotit, citit – înseamnă că se află într-o așa numită „perioadă senzitivă”. Este un interval de timp în care copilul e extrem de receptiv la o anumită abilitate sau noțiune și o învață cu ușurință, fără efort.

 

Îl putem urmări ca să ne dăm seama în ce perioadă senzitivă se află și să-i oferim activități potrivite, care să-i încurajeze interesul respectiv.

 

Dacă începe să ne imite, repetând ca un papagal cuvinte rostite de cei din jur, vom ști că se află în perioada senzitivă a limbajului, așa că ne putem strădui să-i oferim cuvinte noi și cuvinte familiare, pe care să le exerseze.

 

Dacă e interesat să se suie pe masă, aproape sigur trece prin perioada senzitivă a mișcării și simte nevoia să-și exerseze abilitățile. În loc să-i dăm voie să se urce pe mobilă, mai bine îi amenajăm o cursă cu obstacole făcute din perne, pături, obiecte pe care să-și țină echilibrul sau pe care să se cațăre.

 

Tabelul de mai jos oferă câteva exemple despre cum îi putem alimenta interesul atunci când trece prin diferite perioade senzitive.

 

Notă: Unii părinți se tem că, dacă ratează o perioadă senzitivă – de exemplu, a cititului -, copilul nu își va mai însuși acea deprindere. Și-o va însuși, dar va avea nevoie de mai multă perseverență și mai mult efort, cam ca un adult când învață o limbă străină

 

perioade senzoriale la copiii mici

 

Sursa: Educația montessori pentru copiii mici, autor: Simone Davies

Magia Montessori cu Papadee.md. Cum să alegi jucăriile pentru dezvoltarea copilului
Metoda Montessori este apreciată din plin de mămici, tătici și profesori, fiind potrivită pentru dezvoltarea timpurie a bebelușilor. În primul rând, această practică este foarte accesibilă, pentru că poate fi aplicată și în condiții casnice, dacă spațiul este amenajat corespunzător. În al doilea rând, metoda Montessori este destul de simplă și accesibilă. Important este să respectați principiile de bază ale învățării și jocului. În continuare vom afla mai multe detalii despre această tehnică de educație, de la magazinul online PAPADEE.MD.